tilauskone.com

Tilauskoneen arkkitehtuuri

Tilauskoneeseen toteutettiin laajoja muutoksia arkkitehtuurin suhteen 5.0.0 päivityksen yhteydessä. Tilauskone jaettiin entistä pienenpiin loogisiin osakokonaisuuksiin, joista vain tarvittavat osat ajetaan sovelluspalvelimilta käsin ja loput tarjoillaan käyttäjälle hajautetun sisällönjakopalvelun (CDN) kautta.

Lisätietoa 5.0.0 versiosta

Kaikki selaimen lataama staattinen HTML, CSS, Javascript sekä kuvasisältö jaetaan CDN:n kautta, joka mahdollistaa näiden nopean ja varman jakelun maailmanlaajuisesti. Käytit tilauskonetta sitten Suomessa tai ulkomailla, staattinen sisältö latautuu niin nopeasti kuin mahdollista riippuen käyttämäsi nettiliittymän nopeudesta.

Tilauskoneen taustajärjestelmä muutettiin täysin tilattomaksi REST-palveluksi, jonka avulla voimme tarjota jatkossa REST-rajapintaa asiakkaidemme käyttöön. Se mahdollistaa myös suunnitteilla olevan mobiilisovelluksen (iOS/Android) toteutuksen tulevaisuudessa.

Kirjautumisessa luovuttiin kokonaan tilauskoneen aiemmasta itse toteutetusta järjestelmästä, joka vaihdettiin Auth0:n tarjoamaan tietoturvalliseen ja monipuoliseen kirjautumispalveluun. Olemassa olevat käyttäjämme on siirretty Auth0:an ja käyttäjämme, jotka ovat kirjautuneet aiemmin Google, Microsoft tai Facebook -tunnuksillaan, kirjautuvat samoin kuin aiemmin, mutta vain uuden käyttöliittymän kautta. Käyttäjät, jotka ovat luoneet salanan tilauskoneeseen, joutuvat ensin varmistamaan sähköpostiosoitteensa lähettämällä ko. osoitteesta sähköpostia info@tilauskone.com osoitteeseen, ennen kuin pääsevät kirjautumaan tilauskoneeseen. Auth0:n käyttöönotto mahdollistaa myös helpomman tavan julkaista REST-rajapinta sekä se myös integroituu saumattomasti tulevaan mobiilisovellukseen.

Lisätietoa Auth0-palvelusta

Tilauskoneen arkkitehtuuri

Yllä olevassa kuvassa on mallinnettu tilauskoneen uusi arkkitehtuuri Amazonin AWS-ympäristössä. Kun selain tekee pyynnön tilauskoneeseen hakee se ensin osoitteen DNS-palvelusta. Tämän jälkeen pyyntö ohjataan Amazonin CloudFront (CDN) -palveluun, joka päättelee osoitteen perusteella, minne se pyynnön reitittää. CloudFront tuo myös turvaa palveluun salaamalla kaiken liikenteen selaimen ja tilauskoneen välillä sekä muun muassa torjumalla palvelunestohyökkäyksiä. Se myös nopeuttaa selaimen tekemiä pyyntöjä monin eri tavoin.

Lisätietoa CloudFront-palvelusta

CloudFront ohjaa kaikki staattiseen sisältöön viittaavat pyynnöt AWS S3-palveluun, joka tarjoaa 99,999999999%:n varmuuden datan säilyvyydelle sekä 99,99%:n varmuuden datan saatavuudelle. Säilyvyyden erittäin korkea prosentti tarkoittaa, että data ei häviä vaikka jotain täysin odottamatonta tapahtuisikin. Datan saatavuuden prosentti tarkoittaa sitä, että vuoden aikana, dataan pääsy saa olla estynyt alle tunnin.

Lisätietoa AWS S3-palvelusta

Jos selaimen tekemä pyyntö ei liity staattiseen sisältöön, se ohjataan Elastic Load Balancing -kuormantasaajalle, joka ohjaa sen vähiten kuormittuneelle sovelluspalvelimelle. Koska sovelluspalvelimet ovat täysin tilattomia, selaimen lähettämät pyynnöt päätyvät eri sovelluspalvelimille, nopeuttaen näin sivun latautumista.

Lisätietoa Elastic Load Balancing-palvelusta

Sovelluspalvelimet sekä tietokantapalvelimet (RDS) sijaitsevat eri AZ-ympäristöissä, jotka sijaitsevat fyysisesti erillään toisistaan. Tällöin jos toisessa AWS:n AZ-ympäristössä tapahtuisi jotain täysin poikkeavaa, esim. tulipalo tai laaja verkko-ongelma, on tilauskone käytettävissä toisessa AZ-ympäristössä olevilta palvelimilta.

Sovelluspalvelimissa käytetään Amazonin automaattista skaalauspalvelua (Auto Scaling), joka käynnistää tarvittaessa uusia sovelluspalvelimia käyttöön mahdollisten ruuhkapiikkien aikana. Auto scaling -palvelu yhdessä kuormantasaajan kanssa mahdollistaa katkottomat asennukset, jolloin tilauskone voidaan päivittää siten, että se on samalla normaalisti käytettävissä.

Lisätietoa AWS EC2-palvelusta
Lisätietoa AWS RDS-palvelusta


Markus Kettunen / tilauskone.com / 15. heinäkuuta 2017

|

Yritys

Täysin suomalainen asiantuntijaorganisaatio tilauskone.com -laskutusohjelman takana

Wertigo Consulting
Paperitehtaankatu 18
37100 Nokia
etunimi.sukunimi@tilauskone.com

Yli 15 vuoden kokemus selainkäyttöisistä tietojärjestelmistä sekä useiden vuosien kokemus pilvipalveluista takaavat osaavan kumppanin ja hyvän palvelun.

Lähetä sähköpostia

tai seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

© 2018 Wertigo Consulting | tilauskone.com